-nowa warka Ale Mozajki, uwarzona według zmodyfikowanej, mniej karmelowej i bardziej chmielowej receptury - w chwili, kiedy czytacie te słowa, być może jest już w sklepach;
-Session IPA 11° "60 minut na godzinę", czyli piwo chmielone nietypowo. Otóż chmiel, zamiast być dodawanym standardowo, w konkretnych momentach w trakcie gotowania* - był dodawany stale przez całą godzinę, stąd nazwa;
-nienazwany jeszcze american brown ale 13° (może macie pomysł na nazwę?);
-i tutaj niespodzianka największa: Browar Reden szykuje dla nas Porter Bałtycki 22°! Jest niewielka szansa, że będzie dostępny jeszcze pod koniec obecnego roku, jednak miłośnicy porterów powinni raczej przygotować gardła na początek przyszłego.
Często wśród kraftopijców można usłyszeć narzekania, że nowofalowe browary rzadko warzą piwa dolnej fermentacji, a jak już się jakieś pojawi, to jest relatywnie drogie. No tak, ale uwarzenie jasnego lagera jest nieraz droższe, niż wypuszczenie na rynek kolejnej APA'y! Piwo dolnej fermentacji musi dłużej leżakować, czyli właśnie lagerować (zauważcie, że u naszych południowych sąsiadów lager to właśnie ležak) w bardzo niskiej temperaturze przez kilka tygodni (albo i dłużej). A, jak powiedział Łukasz, niedoleżakowanego piwa z browaru nie wypuści - i na dowód pokazuje widoczną na zdjęciu (fermentator numer 6), uwarzoną trzy miesiące temu, Wielką Szychę. W porównaniu z możliwością uwarzenia szybkiego "górniaka" to jest blokowanie mocy produkcyjnych browaru, prąd kosztuje, a i ludzka praca nie jest za darmo. Chociaż... Czy to jeszcze praca? :)
*wyjaśnienie dla nie-piwowarów: w innych momentach dodaje się chmiel na aromat, w innym na goryczkę czy na smak.
Magazyn kegów. |
Maszyna do śrutowania. |
Kiedyś mieszalnik się zaciął - całość trzeba było ręcznie mieszać wielką łyżką :) |
Magazyn słodu i nie tylko. |
Linia rozlewnicza. |
Piwowar sprawdza czystość kadzi. |
American Brown Ale. |
Warzenie piwa to także praca fizyczna. |
Wejście do browaru. |
60 minut na godzinę. |
Plakaty w biurze. |
Urządzenie do odzyskiwania ciepła - ekologiczne! |
niestety piwa nierówne :(
OdpowiedzUsuń